Stockholms stadshus

En av Sveriges och Stockholms mest berömda byggnader är Stockholms Stadshus. Besökare från hela världen kommer till stadshuset mycket på grund av att denna historiska byggnad även håller den prestigefulla Nobelbanketten och utdelning av Nobelpriset. Redan från när Stockholms stadshus invigdes 1923 har denna byggnad haft en viktig funktion. Stockholm hade inte något stadshus sedan tidigare och kommunfullmäktige höll sina sammanträden i Börshuset (i Gamla stan). Stockholms stadshus är öppet för besökare men kan endast ses via en guidad visning.

Nobelfesten är en bankett som först hölls i Gyllene Salen (1930) men flyttades till Blå Hallen (1975). På banketten serveras en flera rätters middag med Sveriges kungafamilj som hedersgäster. Nobelbanketten hålls i den vackra Blå Hallen med sin imponerande stora trappa som tillverkats av svensk Kolmårdsmarmor. Efter middagen dansar gästerna i den Gyllene salen vars väggar är klädda i guldmosaik med inspiration från de italienska katedralernas bysantinska stil.

Stadshuset är byggt för att se mycket äldre ut än vad det faktiskt är. Inspirationen till arkitekturen hämtades från slottet Tre kronor och huset byggdes för att påminna om Sveriges historia. Tegelstenarna tillverkades för hand och teglet bidrar till att få huset att se äldre ut. Det är intressant att veta att man använde samma format för teglet som användes i slottet Tre kronor. Det är också därför som stadshuset har tre gyllene kronor på stadshustornet.

En viktig del av Stockholms historiska byggnader och stadsbilden är deras välskötta tak. Tak är givetvis ett viktigt skydd mot regn och snö och om taken inte är helt täta kan omfattande skador uppstå. Lika viktigt är det för villaägare att se om sitt tak. Ett företag med lång erfarenhet och kunskap är Villatakspecialisten. Hos villatakspecialisten.se/ kommer du att få lång garanti för alla typer av arbeten som de utför. Kom ihåg att skicket på ditt tak påverkar värdet på fastigheten och ett gott skick och utseende på taket är viktigt. Villatakspecialisten utför enklare uppdrag eller mer komplicerade projekt och har bland annat arbetat på fastigheter som är kulturminnesmärkta.

Varför inte planera en heldag i vår vackra huvudstad. Nästan alla besöker Gamla stan för att uppleva denna medeltida historiska stadsdel som myllrar av butiker, kaféer och restauranger. Från Gamla stan kan du enkelt promenera genom Riddarholmen till Stockholms stadshus på mindre än 30 minuter. Stadshuset är en imponerande vacker byggnad som är värd att besöka (även av Stockholmare). Många av Sveriges stora konsthantverkare och konstnärer från 1910 bidrog till dess utsmyckning och design. Bland annat utförde Prins Eugen väggmålningarna i Prinsens galleri. Men även flertalet av husets textilier, lampor och möbler specialdesignades, som exempelvis stolarna i Gyllene salen som är ritade av Ernst Spolén. Passa på att gå en guidad tur i Stadshuset och få information om varför Blå Hallen inte är blå trots sitt namn. I december hålls särskilda visningar inför Nobelfesten där guiden kommer att berätta om banketten samt Nobelprisets kopplingar till Stockholms stadshus.

flash-blog