En heldag i Stockholm

Vår huvudstad är stor, det märks tydligt för den som kommer på besök och vill se det viktigaste på en enda dag. Det krävs hårda prioriteringar för vad som egentligen är “viktigast” och även ett visst mod att använda tunnelbanan för att ta sig runt på snabbast sätt. Avstånden är så pass stora att det inte riktigt fungerar att promenera så som det kan göra i många andra städer.

Ankomst Centralstationen

Det är antagligen hit du kommer som besökare. Centralstationen är från 1871 och ligger på det som kallas för Norrmalm. Centralen har byggts om och ut många gånger sedan dess men mycket av det gamla finns också kvar. Missa för all del inte den i folkmun kallade Spottkoppen i den gamla centralhallen, den har ett väldigt fint smidesräcke med koppling till de fyra väderstrecken genom olika figurer. Den här platsen används ofta som mötesplats för personer som kommer från olika håll. Alldeles bredvid Centralen ligger Stockholm Waterfront Congress Centre med sin karakteristiska fasad som förmodligen sysselsatt något kompetensplatslageri.se/ ett bra tag.

Kungsträdgården och Djurgården

Från Centralen är det bara en kort promenad till Kungsträdgården för den som vill se denna välkända plats. På våren, när träden är fulla med rosa blommor är det något alldeles extra, men även resten av året är det fint att flanera här, ta en fika eller ta del av något arrangemang i Paviljongen. Den som vill kan sedan ta spårvagnen ut till Djurgården. Där finns såväl Vasamuseet som Skansen och för den yngre publiken också Junibacken om tiden räcker till för ett besök.

Gamla stan

Ett annat trevligt besöksmål är Gamla Stan och dess kullerstenar. Missa inte Mårten Trotzigs gränd som är den allra smalaste med sina blott 90 centimeters bredd. Västerlånggatan är dock lite bredare och slingrar sig fram som gågata med butiker och mysiga restauranger längs sidorna. Härifrån är det också nära till Riksdagshuset och andra kända byggnader.

flash-blog