Promenad runt Södermalm

Södermalm, eller Söder som den kallas till vardags, är Stockholms största ö. Här finns massor att se och göra och under en promenad runt ön njuter du av vackra vyer, spännande byggnader, pittoreska koloniområden och gröna parker.

Packa matsäcken, ladda kameran och plugga i bluetooth hörlurar så är du redo att bege dig ut på upptäcktsfärd. Södermalm gör sig bäst till fots och denna promenad tar dig från Fjällgatan till Skinnarviksberget med stopp på Åsöberget, i Vitabergsparken, vid Eriksdalsbadet, i Tanto och vid Högalidskyrkan. Ibland långt, ibland kort mellan stoppen.

Fjällgatan och Stigberget

Fjällgatan är Stockholms mest populära utsiktsplats och det är lätt att förstå då man njuter av utsikten över Djurgården, Skeppsholmen, Kastellholmen och, i fjärran, Gamla stan. Några steg bakom dig finner du trapporna som tar dig upp på Stigberget där du kan tjuvtitta in på någon av de fina innergårdarna. Därefter slår du dig ned för en stunds tystnad i mysiga Anna Lindhagens täppa.

Åsöberget

Strosa bland röda kulturhus av trä och minns den tid som svunnit. Här bodde de fattigaste människorna i staden under ogynnsamma förhållanden men idag är det pittoresk miljö med välstädade gator och vacker gatubelysning. Koppla dina trådlösa lurar till en podd om Stockholms historiska miljöer – det finns många att välja bland.

Vitabergsparken

Här kan du med fördel slå dig ned på någon mysig plats för picknick (läs eventuella regler om vad du får förtära och var). Den mäktiga Sofia Kyrka utgör en fin fond och det gör även de gamla kulturhusen där Hasse och Tage en gång huserade.

Eriksdalsbadet

Badet kanske inte är vackert att titta på men är det en varm sommardag kan det vara värt att stanna till för ett dopp i utomhusbassängerna. Alternativt promenerar du igenom det intilliggande koloniområdet där mysiga små stugor, prunkande trädgårdar och förföriska dofter av kanelbullar möter dig. Här känns storstadspulsen långt bort!

Tanto

Lämna Eriksdalsområdet och promenera längs vattnet på södra Södermalm. Också här kommer du snart att se de fina kolonierna men här njuter du också av lugnet, de vackra båtarna, strandpromenaden och det finns också möjlighet till kaffe. Tanto har två koloniområden, välj de du gillar bäst och ge dig in bland trädgårdarna.

Högalidskyrkan

Stockholms enda kyrka med två torn bjuder in till andakt – alternativt njuter du av den vackra byggnaden från utsidan. Samtida med Stockholms stadshus.

Skinnarviksberget

Härifrån har du en förförande vy över Mälaren, Stadshuset, Kungsholmen, Västerbron och mycket annat. Slå dig ned en stund, det har du förtjänat! Glöm dock inte att strosa i de omkringliggande bostadsmiljöerna där du stöter på anrika kulturhus. Här finns också en gammal industrimiljö i form av Münchenbryggeriet.

flash-blog