Svensk mat

Sverige ligger inte högst på listan över länder med bäst mat men svensk mat är vällagad och landet har några av världens främst kockar. Många har hört talas om Markus Samuelsson som idag driver restaurangen Red Rooster i Harlem, NY, och som lagat mat åt många högt uppsatta personer. Eller kanske Fredrik Berselius som driver en av tio restauranger i NY med två Michelinutmärkelser.

Det svenska köket har alltid varit öppet för influenser från andra delar av världen; Turkiet, Frankrike och USA är bara några av de länder som idag präglar svensk mat. Men vad är då svensk mat? Idag ses köttbullar som en typisk svensk rätt, framför allt som IKEA gjort dem kända världen över. Ursprunget till de svenska köttbullarna finner vi förvisso i Turkiet men idag är det ett kärt inslag i svenskarnas hem och det finns på menyn på åtskilliga restauranger i Stockholm.

Inlagd sill är inte något svensken äter till vardags men den är ett givet inslag vid firandet av olika traditioner såsom midsommar, jul och påsk. Men sommartid äts den både lite nu och då tillsammans med bland annat kokt potatis, knäckebröd och ost. Många restauranger erbjuder den som förrätt i varianten “SOS”; smör, ost, sill.

Kroppkakor ser olika ut beroende på var i landet du befinner dig. I Stockholm är detta inte något stort, det är inte många restauranger som serverar detta. Detta är en potatisdeg fylld med stekt fläsk som sedan tillagas och serveras t.ex. med smält smör, mjölk och lingonsylt.

Stockholmare är trendkänsliga vilket märks på matutbudet; restaurangerna hänger gärna på det som är populärt runt om i världen.

flash-blog