Mat i skärgården

Stockholms skärgård kan stoltsera med en hel del bra krogar, kaféer och barer och naturligtvis kan man också njuta av mat ombord en vacker sekelskiftesbåt medan man ser skärgårdsöarna passera utanför fönstret. Ofta är maten inspirerad av skärgården och i den utsträckning det går använder sig många krogar av lokalproducerade och närodlade råvaror.

Artipelag på Värmdö är en mötesplats för konst, kultur och god mat. Hit kommer man antingen land- eller sjövägen och man kan antingen äta en enklare måltid i kaféet eller en mer gedigen måltid i restaurangen. Bägge har trevliga terrasser med härlig utsikt. Artipelags konditori är mycket uppskattat och så är också dess kök. Här fokuserar man på ekologiska och närproducerade råvaror från Värmdö med omnejd.

Djurönäset är ett uppskattat konferenshotell som också erbjuder god mat för dem som inte bor över natten. Sjöboden, belägen en bekväm promenad från hotellet, erbjuder en härlig vy över vattnet och båtarna då man sitter på bryggan. Sommartid avnjuter man, ett par dagar i veckan, också livemusik och grillbuffé. Hit kommer man land- eller sjövägen.

Fjäderholmarna är Stockholms närmaste skärgårdsö och nås endast med båt. Å andra sidan tar båtresan från Stockholm city bara 20 minuter. Fjäderholmarnas Krog, med sina vita dukar, är den mest kända restaurangen på ön men här finns också Rökeriet och Röda Villan. På Rökeriet kan man sitta invid vattnet och insupa såväl skärgårdsinspirerad mat som den rustika miljön. Röda Villan är enklare men erbjuder samtidigt en härlig trädgård med havsutsikt. Fjäderholmarna håller endast öppet under sommartid.

Utö Värdshus är beläget längst ut i havsbandet, på ön Utö, och nås endast med båt. Utö är en stor ö där man med fördel tar sig fram med cykel för att njuta av natur och stilla skärgårdsliv. Värdshusets historia går tillbaka till slutet av 1800-talet då Grosshandlare Lewin köpte hela ön och förvandlade den från ett gruvsamhälle till badort för societeten. Idag är alla välkomna att njuta av skärgårdsinspirerad mat, nattklubb, bar och fina övernattningsrum.

Vill man åka på en matkryssning i Stockholms skärgård finns det mycket att välja bland. Ett av de största bolagen är Strömma Kanalbolaget som erbjuder brunchkryssningar, lunchkryssningar, middagskryssningar, dans på bryggan, kryssningar bland öarna i Mälaren eller Östersjön, afternoon tea-kryssningar och flertalet kryssningar med underhållning ombord. Maten är ofta inspirerad av havet och Sverige och medan man njuter av sin måltid vid vita dukar passerar skärgårdsöarna förbi. På vissa av kryssningarna finns en guide med som berättar om skärgården i allmänhet och platser och öar som man passerar.

Har man inte tid att ta sig ut på en kryssning eller en längre tur ut i skärgården men ändå vill njuta av mat med havsutsikt som extra krydda kan man bege sig till, till exempel, Restaurang J i Nacka Strand, Villa Källhagen på Djurgården, Bockholmen i Bergshamra eller Sjöpaviljongen i Alvik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog