Vegetariskt

Stockholm har ett bra utbud av vegetariska restauranger. Glöm tiden då man fick bege sig till en traditionell restaurang för att finna ett, möjligen två, alternativ vegetariska rätter som lämnade mycket i övrigt att önska.

Till och med stjärnkockar satsar på vegetarisk mat; Mathias Dahlgren driver Rutabaga på Grand Hôtel. Rutabaga skapar, med inspiration från hela världen, nästa generations lakto-ovo-vegetariska måltid. Som alltid håller sig Mathias Dahlgren till god kvalitet vad gäller råvarorna och skapar med dessa två spännande menyer. Avslappnad stämning, ett varmt välkomnande och högt tempo.

Maten på Seyhmus Vegetariska Delicafé, belägen nära Högalidskyrkan på Södermalm, är hemlagad och hembakad och råvarorna odlade enligt Krav. Med inspiration från Mellanöstern varierar menyn från dag till dag. Ägaren vill driva en restaurang med ansvar, hänsyn och omsorg – inte bara vad gäller miljön och maten utan också gäster och personal.

Även i Gamla stan kan man äta vegetariskt. Hermitage Vegetariska Restaurang vill förbättra planeten vi bor på och arbetar i miljöns tecken. Runt 80 % av rätterna är ekologiska!

Govindas har funnits i Stockholm i mer än trettio år även om restaurangen fått flytta ibland. Den drivs av Hare Krishna och återfinns idag på Surbrunnsgatan och på Centralbadet. Här finns såväl vegetariska som veganska rätter.

Hermans är belägen på Södermalm och är lika känd för sina goda vegetariska rätter som sin härliga utsikt och hängmattorna i trädgården. Här hittar man mat inspirerad av hela världen och en mängd olika kulturer – friendly good. Sommartid finns här också en god grillbuffé i trädgården. Här använder man sig av ekologiska råvaror, man återvinner avfallet, arbets- och handelskläderna är gjorda av ekologisk bomull och bambu, man har miljömärkt el och firmabilen går på biogas.

Det finns en mängd restauranger som inte är helt vegetariska men som ändå serverar vegetariska rätter av högsta klass. En av dessa är restaurangen på Fotografiska museet som drivs av Paul Svensson. Denna restaurang har blivit utnämnd till världens bästa museirestaurang och bara det gör att den är värd ett besök så klart. En annan anledning är den fantastiska utsikten över Stockholms hamninlopp. Och så maten så klart. Köket är ekologiskt och växtbaserat och man använder alla delar av råvaran. Menyn erbjuder det bästa som växtriket har att erbjuda för stunden och till detta kan man välja till fågel, fisk eller kött om man vill. Man ska såklart inte glömma bort att göra ett besök i museet – ett av världens främsta museer för fotokonst.

flash-blog