Flytta till Stockholm

Om man har redan tidigare bott i Stockholm eller inte betyder inget – det är alltid nytt ändå när flyttlasset går till huvudstaden. Det finns en författare som kanske mer än andra fått en blivande Stockholmare att verkligen lära känna staden. Det är Per Anders Fogelström som skrivit serien om Mina drömmars stad som handlar om Stockholm på 1800-talet och framåt. På något underligt sätt planterar han genom sina böcker en förståelse för hur Stockholm är än i dag. Författaren väcker genom sina böcker en kärlek i läsaren för Stockholm. Hur ska man kunna gå på gatorna på Söder till exempel utan att minnas det förflutna och Stockholms historia. Hur kom vi hit. Hur var det då och hur är det nu. Förvånansvärt mycket är sig likt trots att stadens invånare i stort var då så mycket fattigare materiellt sett än idag.

Det är precis som om det är så här man lär känna någon. Och Stockholm är en hon. En kvinna så som också stadsvapnet visar. Det är en drottning som pryder stadens vapen. Stockholm är inte bara Drottningholm och Gamla Stan med Slottet och alla sevärdheter utan också människor av olika slag. Med Djurgårdsfärjan kan man ta sig relativt snabbt till Skansen, Gröna Lund och Wasa-varvet. Att bo i Stockholm och inte ha bekantat sig med historiens vingslag är att inte känna staden alls.

Staden som är huvudstaden i Sverige är definitivt inte som andra städer. Drottningen och Kungen och kronprinsessan och hela deras familj präglar staden på många sätt. Det är en levande monarki som syns och ståtar fram vid olika tillfällen i staden. Det kan vara den beridna Högvakten som tågar fram och det kan vara vaktbytet vid slottet.

Men London har ju Buckingham Palace kan man ju invända. Men det är inte samma sak. Med tre fantastiska publikdragande kungliga bröllop och flera barndop har Stockholm för långa tider framåt satts på världskartan att ihågkommas. Turisterna väller in för att få en skymt av kungligheterna eller åtminstone de platser som synts på TV där kortegen gått.

Har man packat ihop sina saker i bostaden ute i landet för att flytta till den kungliga huvudstaden så behöver man inte städa själv. Det är lätt som en plätt att ordna flyttstädning kristianstad när lasset går vidare till staden med det stora hjärtat. Stockholm är välkomnande och väldigt varmt. Det är lätt att prata med människor. Nuförtiden är det väldigt vanligt att okända människor pratar med varandra om väder och vind och mycket annat vid busshållplatserna i väntan på bussen. Sådant hände inte för 15-20 år sedan men det händer nu, Trottoarserveringar fanns det knappt några i början av 1990-talet. Men numera har “alla” en uteservering på somrarna, liksom vår och höst. En del fik och restauranger har till och med börjat med infravärme och filtar utomhus för att gästerna skall kunna sitta ute långt in på hösten och tidiga våren.

flash-blog