Annorlunda museer i Stockholm

I Stockholm med omnejd finns över nittio museer, vissa mer kända än andra. Då de flesta känner till Vasamuseet, Kungliga Slottet och Stadshuset tänkte vi här fokusera på de lite mindre kända, kanske något mer annorlunda museerna och museer som kan besökas utan att besökas.

I Museiparken på Djurgården finner man Etnografiska museet som är en plats för alla som är intresserade av världen. Här finns föremål och historier från hela världen som förts till Sverige genom vetenskapsmän, handelsmän, samlare och äventyrare.

I Bålsta finner man Lasse Åbergs museum där konst, serier och leksaker ackompanjeras av en djungel med rutschkana, labb och hängbro. Här finns en av världens främsta Disneysamlingar men också många föremål som som använts i “Stig-Helmer-filmerna”.

Stockholms Läns Museum erbjuder många digitala utställningar men producerar även vandringsutställningar. I april 2020 kan man digitalt ta del av “Platsen utanför” och “Kvinnokraft”. Man kan även lära sig mer om t.ex. byggnadsvård och för den som ska renovera sitt äldre hus rekommenderas byggwebben där man kan läsa om bland annat tapeter genom historien. Med inspiration från byggwebben tar man steget till Familjetapeter för att hitta de mest fantastiska tapeter till huset. På byggwebben kan man även lära sig mer om hus och hantverk, få råd om material, lagar och bidrag, färgrecept och mycket annat.  

Ett besöksmål utan egen byggnad är Stockholms Kvinnohistoriska. Detta är ett innovativt museum verksamt i de offentliga och digitala rummen som arbetar för att kvinnors historia och historier bevaras, förmedlas och synliggörs.

flash-blog