Vad ska jag se?

Det finns en hel del måsten i Stockholm men allt beror såklart på intresse och hur mycket tid man har. Några av de besöksmål och platser som man får omnämnt för sig då man säger att man ska till Stockholm är Vasamuseet, Kungliga Slottet, Stadshuset, Gamla stan och skärgården.

Vasamuseet är Skandinaviens mest besökta museum med över en miljon besökare årligen. Inte konstigt. Skeppet byggdes som ett kungligt krigsfartyg på 1620-talet och efter att ha legat på havets botten i 333 år lyckades man äntligen rädda henne. Trots alla dessa år under vatten och i dyn står hon idag framför sina besökare 98 % original. Unikt!

Kungliga Slottet är ett av tio kungliga slott i och runt om Stockholm och utav dessa kan man besöka nio. Det är endast slottet där kronprinsessan med familj bor, Haga Slott i Hagaparken, som inte kan besökas. Kungliga Slottet stod klart 1754 och huserar fem museer.

Kungliga Slottet står i Gamla stan och det är en stadsdel som stockholmarna är mycket stolta över. Stockholms historiska hjärta. Här ser vi byggnader från 1600-talet och framåt – visst finns det äldre delar än så men oftast ser man inte dessa från gatan utan måste då ta sig in i husen. Vid sidan av slottet finns här, bland annat, Storkyrkan, Nobelmuseum och Judiska museet. Det bästa tipset för ett besök i Gamla stan är enligt många att tillåta sig själv att gå vilse.

Stockholms Stadshus är varje år skådeplats för Nobelfesten. Det är en av de mest prestigefulla middagarna man kan närvara vid och så gör cirka 1300 gäster per år. Vid sidan av detta är det en magnifik byggnad med unik arkitektur, bland annat kan nämnas att inget rum har samma takhöjd.

Åt skärgården ägnar vi en helt egen sida.

flash-blog