Att göra

Kanske önskar man en stilla skärgårdsvistelse med så lite kontakt med andra människor som möjligt. Största möjliga tystnad. Eller så önskar man en aktiv semester med fart och fläkt. Eller en mix av de två. Stockholms skärgård bjuder på allt och lite till i det avseendet.

Siaröfortet ger en bra känsla av hur det var förr då man vandrar runt bland kanoner och spännande öppningar i berget. Här skulle ryssen stoppas och här skulle vi skydda inloppet till Stockholm. Hundratals mannar arbetade i förläggningen i berget. Här finns idag badstränder, vandrarhem och sommarrestaurang och man når ön med egen båt eller turbåt. Ön är öppen maj-september och här ges guidade visningar av fortet och dess museum.

Vaxholms Fästnings Museum skildrar skärgårdens försvar under femhundra år och hur det var att vara fånge på fästningen. Fästningen är belägen strax utanför Vaxholm och nås med båt. På ön finns även vandrarhem och restaurang.

Arholma Båk har ett förflutet som lotsutkik, optisk telegraf och signalstation. Allt tog sin början på 1700-talet och sedan dess har båken haft olika uppgifter. 1996 fick allmänheten tillgång och den är idag ett statligt byggnadsminne. Här kan man se skärgårdskonst och en utställning om byggnadens historia. Tag med picknick och njut av utsikten över havet och sju andra fyrar som är upplysta kvällstid.

flash-blog