Vilka ska ge oss vård i Jimmie Åkessons Sverige och Europa?

By | 19 maj, 2014
Snart, om några dagar, står vi inför ett viktigt val. Både i Europa och i Sverige. Ett val mellan att bygga högre murar mot omvärlden eller samarbeta mer. Ett val mellan att göra det svårare för människor att röra sig över gränserna eller underlätta för dem som söker sig hit. Mellan öppenhet mot omvärlden eller inskränkthet inför den.

För mig är valet självklart. Visst, jag är liberal, men jag är säker att många andra också genom valet vill visa vilka människor vi är och vi vill vara. För valresultatet kommer bli en spegel av oss. Det kommer visa oss en bild av oss. Jag är rätt så säker att spegeln kommer visa en bild av mänskliga, anständiga och moraliska människor.

Jag själv mötte ett vänligt land när jag sökte fristad i Sverige från 90-talets krig i Bosnien. Det var kris i Sverige då. Räntan var ”up in the sky”, Ny Demokrati staplade ölbackar, arbetslösheten stor och vi var många. Man talade om 120 tusen människor från forna Jugoslavien som kom då. Och trots det försökte människorna i detta land säga: välkomna.

Visst, allt har inte gått som smort; invandrare erfar diskriminering och möter fördomar, problem ska inte förnekas eller gömmas, men vi mötte människorna och ett land som tydligt sade: ni är välkomna. I tider då många andra europeiska länder ansträngde sig att stänga sina dörrar och mota bort flyktingar. Och innan någon visste att det skulle gå bra för oss, att vi skulle bli framgångsrika författare, forskare, professorer, företagare, läkare, sjuksköterskor eller statssekreterare. Vi fick hjälp – och jag hoppas att vi gav någonting tillbaka.

Så här, i efterhand tycker även Sverigedemokrater att det var okej att jag och andra från krigets Balkan fick komma hit. Utifrån ”eget intresse” är de förmodligen rätt så nöjda. Däremot tycker de inte att syrierna, somalierna, kongoleserna eller andra som flyr dagens krig, förtryck och misär ska få den chansen. De vill hela tiden prata om ”eget intresse”. Då så.

Låt oss då tala om ”eget intresse”. Om fakta. Siffror. Statistiken. Vi tar vården, till exempel.

 • I dag har var åttonde vårdanställd och nästan var tredje läkare i Sverige utländsk bakgrund. I Stockholm är de många fler.
 • Fler än var åttonde som jobbar i landstingen har alltså utländsk bakgrund – är själv född, eller har föräldrar som är födda, utomlands. I Stockholms läns landsting är det var fjärde.
 • Varje år anställer landstinget i Stockholm ca 600 personer inom sjukvården. Av dem har hela 3 av 4 utländsk bakgrund.
 • Nästan 6 av 10 som arbetar med maten för våra patienter och nästan varannan som håller avdelningarna hygieniska har utländsk bakgrund.
 • Nästan 4 av 10 specialistläkare, var tredje biomedicinsk analytiker och mer än var femte undersköterska och sjuksköterska har utländsk bakgrund.
 • Nästan var femte psykolog har utländsk bakgrund.
 • Nästan varannan tandhygienist och 4 av 10 tandläkare har utländsk bakgrund.

Så Jimmie, svara nu. Vad skulle hända utan alla läkare, sjuksköterskor och andra som har utländsk bakgrund. Hur ska vi klara den medicinska vården, göra analyser av prover, sköta omsorg och vård, utan alla dessa medarbetare? Hur ska Sverigedemokraterna fixa sjukvården och vårdplatserna? Hur ska våra sjukhus klara logistiken utan dessa medarbetare? Hur hade vi klarat vården, Jimmie?

Titta på våra stora sjukhus. De skulle alla få stänga eller drastiskt dra ned på verksamheten. Över en fjärdedel av Karolinska Universitetssjukhuset med sin högspecialiserade vård, nästan en fjärdedel av Danderyds sjukhus, och en femtedel av S:t Göran och av Norden största akutsjukhus Södersjukhuset, skulle riskera att behöva stänga om de inte hade alla sina skickliga medarbetare med utländsk bakgrund.

Med er politik skulle dessa människor inte kommit. Med er politik skulle vården stanna, Jimmie. Både i Sverige och i Stockholm.

Så nästa gång när ni säger att ni vill stänga Sveriges gränser, försvåra rörligheten i Europa, mota bort flyktingarna och minska invandringen, betänk att varken du eller jag vet vilka människor som står vid Europas eller Sveriges gränser idag. Vi vet inte vem av dem kommer bli en framgångsrik regissör eller teaterchef, en omistlig sjuksköterska eller psykolog i den svenska sjukvården. Ingen vet heller vem av dessa flyktingars son eller dotter som kan bli forskaren som i den svenska forskningsmiljön med sina kollegor bidrar till att lösa cancerns gåta, som blir nästa musikexportunder eller startar nästa Felix, Skype eller Spotify. Därför Jimmie – ge er. Det ni säger duger inte.

Jag är liberal. För mig är det inte människors nytta som ska avgöra om de ska få en fristad i Sverige eller få möjligheten att söka en ny framtid här. Det handlar om humanism, om allas lika värde, om okränkbara rätten till asyl och om tron på den fria rörligheten inom EU. Men om Sverigedemokraterna vill tala om nytta för Sverige, är jag inte rädd för debatten.

Jag är glad att jag lever i ett välkomnande land. Att jag är en del av det. Det säger något om vilka vi är och vilka vi vill vara. Så ge er. Vi vill inte vara rädda, inåtvända, kränkta, bittra. Vi vill fortsätta vara det vi är.

 

Jasenko Selimovic (FP), kandidat till Europaparlamentet

 

5 thoughts on “Vilka ska ge oss vård i Jimmie Åkessons Sverige och Europa?

 1. Anna

  Antalet vårdTAGARE hade ju minskat i samma mängd. Ingen Sverigedemokrat vill ha bort invandrad kompetent personal så länge det finns behov heller. Det krävs inte mycket logik eller intelligens för att bli sjuklöverpolitiker i dagens Sverige. Skrämmande infantila floskler som vanligt.

  Reply
  1. Redaktör

   Hej Anna, de flesta och vanligaste patienterna är äldre personer så det påståendet stämmer helt enkelt inte.

   SD säger sig åtminstone ibland vara för personer som redan befinner sig i Sverige och t.ex. jobbar i vården. Men hade de fått råda, hade de flesta av dem aldrig fått komma hit. Så den logiken stämmer inte, den heller.

   Reply
  2. Stockholmsbloggen

   Hej Anna, de flesta och vanligaste patienterna är äldre personer så det påståendet stämmer helt enkelt inte.

   SD säger sig åtminstone ibland vara för personer som redan befinner sig i Sverige och t ex jobbar i vården. Men hade de fått råda, hade de flesta av dem aldrig fått komma hit. Så den logiken stämmer inte, den heller.

   Reply
 2. Sonette

  Vilken bullshit !! Selimovic borde sluta läsa Aftonbladet och annan gammelmedia .
  Var någonstans står det i SD:s partiprogram att man vill kasta ut alla invandrade läkare och annan vårdpersonal ?? Ingenstans !!
  Däremot vill iaf jag som patient ha personal som talar och skriver bra svenska , vilket är nödvändigt för patientsäkerhetens skull om inget annat . Så det så !

  Reply
  1. Stockholmsbloggen

   Hej Sonette, självklart ska man alltid kunna kommunicera förståeligt mellan läkare och patient.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *