Ta inte bort det fria gymnasievalet

By | 14 januari, 2016
Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus överväger att införa inskränkningar i det fria gymnasievalet i Stockholms län. Det skulle till exempel kunna handla om att ta bort möjligheten för en elev som bor i Huddinge kommun att söka till det samhällsvetenskapliga programmet på Södra Latins gymnasium eller en annan populär utbildning.

Detta eftersom en del utbildningar i Stockholm är så pass populära att det blir svårt för stockholmselever med lägre betygspoäng att komma in på dem. Om valfriheten togs bort skulle fler stockholmselever komma in och behovet av att bygga ut gymnasieskolan skulle minska.

– Vi förstod redan före valet att en av våra stora utmaningar är att bygga ut kapaciteten i gymnasieskolan – och vi har i första hand ansvar för våra kommuninvånare, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm till Dagens Nyheter.

Socialdemokraterna gav 2015 ett uppdrag att utvärdera den gemensamma gymnasieregionen som idag innebär att elever i Stockholms län samt Gnesta och Håbo kan söka fritt till vilket gymnasium de vill. En sådan rapport har nu färdigställts och nu blir det upp till majoriteten i Stockholms stad att presentera hur de vill gå vidare.

Liberalerna kritiserar Olle Burells uttalande.

– När Stockholmsregionen växer behöver vi satsa på bättre kvalitet i gymnasieskolan och i den högre utbildningen. Det här är att gå åt precis motsatt håll. Att slopa valfriheten skulle mötas av ett ramaskri från de elever i länet som fokuserar för att komma in på populära stockholmsskolor, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

– Istället måste Stockholms stad se till att satsa på gymnasieskolan och att bygga ut skolorna i den takt som behövs och som Alliansen hade planerat för, fortsätter Lotta Edholm (L).

Malin Danielsson (L), kommunalråd i Huddinge, oroas av beskedet:

– Cirka hälften av eleverna i Huddinges gymnasieskolor kommer från Stockholms stad och andra kommuner i länet. Lika lite som jag vill beröva dem rätten att gå i våra skolor vill jag begränsa Huddingeungdomarnas rätt att söka sig till skolor utanför vår kommun, säger Malin Danielsson.

– Politiker ska inte sätta käppar i hjulen på ungdomar som vill forma sin egen framtid, menar hon.

– Valfriheten ska inte nedmonteras. De 153 elever från Stockholm som har valt att studera på Rudbeck i Sollentuna ska få fortsätta göra det. Samtidigt hoppas jag att de 115 ungdomarna från Sollentuna som läser på en skola i Stockholm inte ska fråntas den möjligheten i och med socialdemokraternas utspel, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunalråd i Sollentuna.

Läs även om Stockholmsoppositionens kritik i DN. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *