Ny skonsam fosterdiagnostik ska vara tillgänglig för alla

By | 26 augusti, 2015
Stockholms läns landsting väntas bli först i Sverige med att godkänna s k NIPT, en fosterdiagnostik som kan ersätta fostervatten- och moderkaksprov. Den skonsammare metoden kan bespara kvinnor obehag – och i vissa fall missfall – blir därmed jämlikt tillgänglig.

– Gravida kvinnor som i dag genomgår fostervattens- eller moderkaksprov får utstå både obehag och en liten risk för missfall. När det nu finns ett skonsamt alternativ är det naturligt att vi erbjuder det nya s k NIPT-testet till alla som har behov av det. Det är en fråga om jämlik och säker vård, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP).

NIPT, non-invasive prenatal testing (NIPT), baseras på ett blodprov från kvinnan med fragment av fostrets arvsmassa för att upptäcka kromosomavvikelser. Det kommer att erbjudas vid graviditeter där KUB-test visar på hög risk (minst 1/200) för kromosomavvikelse.

– Vårdens innovationer ska tillvaratas och modern fosterdiagnostik ska finnas tillgänglig för alla kvinnor, inte bara dem som kan betala för sig. Alla kvinnor i Stockholms län ska även fortsättningsvis erbjudas KUB-test. Först när KUB-testet visar en indikation går man vidare med NIPT-test, berättar Anna Starbrink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *