Liberalerna välkomnar nya riktlinjer om evenemangsstöd

By | 2 februari, 2016
Idag antogs nya riktlinjer för Stockholms stads evenemangsstöd i det kommunala bolaget Stockholm Business Region, SBR. Förändringen tillkommer på initiativ av Liberalerna, efter att det uppdagats att evenemangsstödspengar försvunnit under 2015.

– Det är ett välkommet uppvaknande att man lyssnat på Liberalerna och nu skärper kontrollen över evenemangsbidragen i Stockholm. Stockholmarnas skattepengar ska inte lättvindigt delas ut till olika organisationer utan medborgarna måste kunna veta vad de fått för pengarna, säger Birgitta Rydell (L), gruppledare i SBR:s styrelse.

SBR gav en halv miljon kronor till Svenska amerikansk fotboll-förbundet inför världsmästerskapet 2015 som skulle hållas i Stockholm. Men VM ställdes in och pengarna kunde inte redovisas på ett tillfredsställande sätt. Under 2015 krävde Liberalerna flera gånger uppföljning av hur medlen hade använts och krävde att riktlinjerna skulle förtydligas.

– Det handlar om 5 miljoner av skattebetalarnas pengar som SBR kan bevilja årligen i stöd till evenemang som anses stärka Stockholms varumärke. Men reglerna varit så pass grovmaskiga att man haft svårt att ens granska oklarheter ordentligt. Det här visar att bolaget måste ställa mycket högre krav på kontroll och uppföljning, sa Martin Ängeby (L), suppleant i SBR:s styrelse, till SVT när VM-härvan nystades upp.

Och Liberalernas kamp gav resultat. Nu antar SBR ett standardavtal som förtydligar villkoren SBR ställer på en arrangör som beviljas en marknadsföringsinsats i evenemang. Avtalet reglerar arrangörens åtaganden, redovisning av evenemanget, redovisning av använda medel samt rätten till återkrav.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *