Liberalerna säger nej till servicehusnedläggning

By | 27 januari, 2016

Idag togs beslut i kommunstyrelsens ekonomiutskott om att avveckla 27 platser på Enskededalens servicehus i Enskede. Liberalerna röstade emot beslutet, som är det senaste i en rad beslut om att minska platserna på stadens servicehus.

– Vad som nu sker är att staden skär ned på platserna på äldreboenden, samtidigt som äldre tvingas bo kvar i hemmet mot sin vilja. Det låter tokigt, och det är det också. Stockholms äldre måste få möjlighet att flytta till boende på servicehus om de önskar det, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

– Vi behöver bygga ut äldreboendena i Stockholm, inte avveckla dem. Därför säger vi nej till att skära ned på platserna på Enskededalens servicehus. Istället vill vi göra det till en rättighet för alla över 85 år att få flytta till servicehus, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Se inslag i SVT här.

Fakta om svårigheterna att få äldreboende i Stockholm:
Enligt siffror från Stockholms äldreförvaltning fattades 791 beslut om servicehus år 2013. 339 ansökningar (42,8%) avslogs. Ett flertal fall har uppmärksammats i media.

Samtidigt finns det gott om tomma servicehusplatser i Stockholm. I december 2014 fanns 1671 servicehusplatser i Stockholms stad varav 232, alltså 13,9 procent, stod outhyrda.

Liberalerna föreslår i sin budget för Stockholms stad 2016 att alla över 85 år som önskar ska beviljas plats på servicehus. 50 miljoner avsätts för denna satsning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *