Ingen begravningsskattechock för stockholmarna

By | 5 februari, 2016

Regeringen har lyssnat på Liberalerna och valt att inte ta med Stockholm i systemet med enhetlig begravningsavgift. Det meddelade regeringen sent igår. Hotet om ytterligare en skattepålaga mot stockholmarna, där begravningsväsendet drivs för en lägre kostnad, är därmed avvärjt.

–   Jag välkomnar att regeringen efter Liberalernas kritik har avstått från att ytterligare komplicera livet för stockholmarna. Vi har lyckats ta väl hand om Stockholms kyrkogårdar på ett bra sätt till en mycket låg avgift och vill kunna göra det också i framtiden, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Riksdagen beslutade våren 2013 att samma begravningsavgift ska gälla över hela landet – och i början på 2016 skulle utjämningssystemet sjösättas. Systemet är nu igång, men Stockholm och Tranås kommuner är hittills undantagna. Om Stockholms stad skulle tas med i systemet hade det inneburit en skattechock om ungefär 350 miljoner kronor för 2016, motsvarande ungefär 15 öre per skattehundralapp.

–   Det är mycket glädjande att Stockholm nu slipper en orättfärdig höjning av begravningsavgiften. I grunden handlar detta om rättvisa. Stockholm har en låg avgift eftersom kommunen lyckats bygga upp ett välfungerande system. Om stockholmarna hade tvingats in i ett gemensamt system hade avgiften tredubblats, med andra ord straffats för att de lyckats bättre än många andra, säger Fredrik Malm (L), riksdagsledamot.