Glädjande HPV-besked för pojkar från Folkhälsomyndigheten 

By | 30 mars, 2016

 

HPV-vaccinering för pojkar ska utredas av Folkhälsomyndigheten. Ett efterlängtat besked anser Liberalerna och Jessica Ericsson (L), ordförande i beredningen för hälsa och läkemedel.

– HPV-virus kan ge upphov till cancer hos både kvinnor och män. Både flickor och pojkar borde ha möjlighet till skydd för sig själva och sina partner. Vi väntade länge på besked från Socialstyrelsen och jag är glad att efterföljaren Folkhälsomyndigheten är snabbare och äntligen startar en utredning. Våra och andras påtryckningar har haft effekt.

Det säger Jessica Ericsson (L), ordförande i den beredning i landstinget som ansvarar för bl.a. hälso- och läkemedelsfrågor och jämlik vård.

– Livmoderhalscancer, strupcancer, peniscancer och analcancer hör till de otäcka sjukdomar som kan förebyggas om vi vaccinerar unga mot HPV-virus. Jag ser fram mot Folkhälsomyndighetens besked redan i år och därefter ett regeringsbeslut utan förseningar om att HPV-vaccination mot pojkar ska ingå i allmänna vaccinationsprogrammet. Då kan vi komma igång med HPV-vaccinationer av pojkar så fort som möjligt, understryker Jessica Ericsson (L).