Gerdes (FP): Bibliotekarier ska inte behöva agera väktare

By | 2 juni, 2015
Biblioteket i Hässelby villastad tvingas stänga tidigare eftersom besökare och personal inte känner sig trygga. Att biblioteksbesökare ska behöva ta smällen när vissa beter sig illa är oacceptabelt, menar Hanna Gerdes (FP) som ska lägga en skrivelse till kulturnämnden om att freda biblioteken från ordningsproblem.

Skarpnäcks kulturhus. Biblioteket. Lite av en fristad när jag var föräldraledig med mina två döttrar. I kafét fikade jag med andra föräldrar. På biblioteket tog min ena dotter sina först stapplande steg i lekutrymmet.  Det var här barnen tog del av de första pekböckerna och försökte ljuda de första orden. Bibliotek har alltid fascinerat och förtrollat mig.

De är en mötesplats dit alla är välkomna. De är ett epicentrum för kunskap och demokrati. De är ett vardagsrum där kommuninvånare, civilsamhälle, näringsliv och offentlig verksamhet möts. Där läxhjälp erbjuds och ”svenska med bebis” möjliggör nya vänskaper. Just för att de fyller en sådan viktig funktion är bibliotek platser som måste värnas. De är en plats där vi alla måste känna oss trygga och där det är var och ens ansvar att bidra till en miljö där vi alla kan vistas.

Under våren har det förekommit ordningsproblem på flera bibliotek i ytterstaden. Verksamheten har störts så till den grad att såväl besökare som personal har slagit larm. I brist på andra alternativ har biblioteket i Hässelby Villastad bestämt att ändra sina öppettider för att undvika bråk. Sedan i början av maj stänger biblioteket redan kl. 15 om eftermiddagarna. Eleven som vill läsa läxor efter skolan och den hårt arbetade småbarnsföräldern som vill öva bokstäver med sitt barn efter fritids är bland de som blir förlorarna när deras tillgång till verksamheten beskärs.

När bibliotek blir forum för stök och bråk är det givetvis ofta ett uttryck för något större. Det är ofta ett symptom för att det finns utmaningar i närområdet som behöver adresseras. Att biblioteket ska behöva reducera sin verksamhet är det dock inte rätt väg att gå. Det är också oroväckande när relativisering sker av fattade beslut, stök och trakasserier med hänvisning till att det skett i ytterstaden.

Bibliotekarier ska inte behöva agera väktare. Biblioteken måste få hjälp att upprätthålla ordningen och komma tillrätta med problem. Därför kommer jag tillsammans med mina liberala kollegor i Kulturnämnden nästa vecka yrka att staden omedelbart utreder vilka åtgärder som behöver sättas in för att biblioteken åter ska bli lugna och trygga.

Lika lite som biblioteksbesökare i innerstaden ska behöva acceptera stök, trakasserier och våld ska biblioteksbesökare i ytterstaden behöva göra det.

Hanna Gerdes (FP), ledamot i Kulturnämnden, Stockholms stad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *