Edholm (FP): Socialdemokraternas budget slår mot förskolan

By | 14 oktober, 2015
Den rödgrönrosa majoriteten höjer tillskotten till förskolan med 2,2 procent år 2016. Det berättar Karin Wanngård (S) i Dagens Nyheter idag. Folkpartiet anser att det finns en risk att en schablonökning på 2,2 procent inte ens räcker för att få bukt med de ekonomiska problem förskolan har i många stadsdelar.

– Efter förra årets katastrofbudget går vissa stadsdelar redan nu med underskott i förskolan. Hägersten-Liljeholmen har tvingats skära i äldreomsorgen och socialtjänsten för att rädda förskolan. Att nu skjuta till 2,2 procent är tyvärr långt ifrån den satsning som Socialdemokraterna vill utmåla det som, snarare finns det risk för att förskolan fortsätter att gå på knäna, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Enligt Karin Wanngård (S) ska staden även utöka rätten till förskola så att alla barn, även barn till föräldralediga, får gå i förskola på heltid. Idag får dessa barn gå i förskolan 30 timmar i veckan. Någon kostnadsberäkning för detta utökade uppdrag finns ännu inte redovisad.

– Det finns risk för att detta blir ytterligare ett år med en svag budget för Stockholms förskolor och skolor. Utan ytterligare tillskott gröper löneökningar och nya uppdrag snarare ur förskolornas ekonomi, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Höjning av förskoleschablonen i Stockholms stad i procent, 2013-2016
2013 (FP): 3,0
2014 (FP): 3,4 *
2015 (S): 1,8 **
2016 (S): 2,2
* Inklusive Alliansens lönesatsning från 1/7 2014.
** Exklusive Alliansens lönesatsning från 1/7 2014.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *