Dags att heta det vi är – Liberalerna

By | 17 november, 2015
Vårt parti har liberalismen i sitt DNA. Inte sedan andra världskriget har liberala värden varit så hotade som nu. Det är dags för Folkpartiet liberalerna att heta det vi är: Liberalerna, skriver Lotta Edholm och Anna Starbrink på Stockholmsbloggen.

Inte sedan andra världskriget har liberala värden varit så hotade som nu. Vi minns alla murens fall och alla de förhoppningar som knöts till ett sönderfallande Sovjetunionen och de forna öststaternas gryende frihet.

Idag ser världen annorlunda ut. Ett alltmer aggressivt Ryssland gör åter anspråk på sina grannars territorium och det är alldeles uppenbart att utvecklingen i detta vårt grannland går åt alldeles fel håll. I brist på ekonomisk tillväxt används den gamla taktiken att söka stöd hos den egna befolkningen genom att utmåla omvärlden som dekadenta skurkar.

Också i några av de forna östländerna går utvecklingen bakåt. Ungern är väl det mest framträdande exemplet på detta, men också Rumänien och Bulgarien har stora problem med att upprätthålla de värden som de, bland annat genom sitt medlemskap i EU, åtagit sig att värna. Tiggarna på våra gator visar med all önskvärd tydlighet att dessa länder inte ens försöker leva upp till EU:s olika regelverk.

Det största hotet mot liberala värden finns emellertid i Mellanöstern. I det krig som nu driver miljontals människor på flykt skonas ingen. Bashar al-Assad och hans anhang terrorbombar befolkningen och islamisterna i IS mördar och våldtar i en takt som får medeltiden att framstå som en liberal era.

Liberala värden hotas också i Sverige. Sverigedemokraternas framgångar är ett hot mot ett öppet och fritt samhälle. Islamismen brer ut sig i förorten och kvinnor vittnar om att de inte längre vill bor kvar där de är födda och uppvuxna på grund av de män som utsett sig själva till någon slags sedlighetspoliser.

Mitt i allt detta står Folkpartiet Liberalerna. Ett parti vars hela existens utgår just från kampen om bl a yttrandefrihet, rösträtt, religionsfrihet, marknadsekonomi och frihandel. Namnet Folkpartiet har sin historiska förklaring, men det kan nu vara dags att slutföra det som påbörjades för mer än tjugo år sedan när vi lade till Liberalerna.

Att anta namnet Liberalerna i ett läge där så många hatar liberala värderingar är att göra det när det är som allra viktigast. Efter murens fall kallade sig många liberaler. Många trodde också att utvecklingen bara kunde gå åt ett håll, framåt. Utvecklingen de senaste åren visar, tyvärr, att liberala segrar aldrig kan tas för givna. Sannolikt måste vi alltid leva med att inga liberala segrar varar för evigt och att kampen för människans rätt till frihet alltid måste fortgå.

Att i det läget byta till namnet Liberalerna känns inte bara rätt och riktigt utan också helt nödvändigt.

Lotta Edholm, ordförande Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad

Anna Starbrink, ordförande Folkpartiet liberalerna i Stockholms län

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *