“Bilderna skulle aldrig nå ut”

By | 31 mars, 2015
”Bilderna skulle aldrig nå ut, de var bara till för honom. Jag visste inte ens att han sparat dem.” Det berättar 23-åringen vars expojkvän laddade upp ett tiotal bilder på henne på en hämndporrsida.

Med hämndporr menas att privata bilder av sexuell natur sprids utan offrets samtycke i syfte att skambelägga och förnedra personen, som oftast är en kvinna.

Nyligen dömde Högsta domstolen ut ett skadestånd på 70 000 kr för kränkning i ett fall rörande detta. Det här ger varken ett tillräckligt skydd eller upprättelse för den utsatta och rättsläget är trots HD-domen fortfarande något oklart.

Det är redan idag otillåtet att sprida privata filmer och bilder, men detta är ett upphovsrättsligt brott och fångar inte den riktiga problematiken kring hämndporr. Det handlar i grund och botten om ett sexualbrott vars syfte är att förnedra någon på grund av hennes sexualitet och borde därför även kategoriseras som just det, ett sexualbrott.

Vi behöver en uppdaterad lagstiftning som markerar gentemot förövaren och även erbjuder skydd för offret. Som liberala feminister borde det vara en självklarhet för oss att hämndporr ska vara ett sexualbrott. Vi i Folkpartiet har en stolt historia av att driva feministiska frågor så som kvinnlig rösträtt och rätten till abort. En kriminalisering av hämndporr är ett viktigt steg för ytterligare skydd för kvinnans rätt till sin egen kropp.

Cecilia Johnsson
Ordförande LUF Storstockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *