Första videobesöket hos husläkaren

By | 4 mars, 2016

Idag fick innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) möjlighet att vara den förste som provar att göra ett vårdbesök via video för att testa den nya teknik som snart blir tillgänglig för länets patienter. Naturligtvis fångat på film!

– Det var fantastiskt enkelt och smidigt att använda tjänsten, det krävs ingen teknisk förkunskap att tala om utan det var bara att öppna appen, identifiera sig säkert med BankID och sedan ringde läkaren upp på bokad tid. Nu kunde jag använda mitt eget trevliga tjänsterum som väntrum, istället för att behöva resa i uppemot en timma för att ta mig till vårdcentralen i Råcksta. I influensatider som dessa känns det dessutom extra tryggt att inte behöva sitta i ett trångt väntrum i onödan, säger Daniel Forslund nöjt.

Stockholms läns landsting är bland de första vårdgivarna i Sverige som drar igång en storskalig försöksverksamhet för att göra vården mer tillgänglig genom nya digitala kontaktvägar. I projektet Kroninnovation prövar fyra vårdcentraler i stadsdelen Hässelby-Vällingby i västra Stockholm att erbjuda sina patienter möjligheten att ha kontakt med sin läkare via video.

Videobesöket ger vårdcentralen samma ekonomiska ersättning från landstinget som ett vanligt besök. Under 2016 kommer fler vårdcentraler kunna införa möjligheten, och även Karolinska Universitetssjukhuset prövar videobesök inom öppenvården där exempelvis hjärtpatienter nu kan ha uppföljande samtal med sin läkare efter operation.

Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) talar med husläkaren på Råcksta vårdcentral.

Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) talar med husläkaren.

– Videobesök blir ett viktigt komplement till de vanliga kontaktvägarna med fysiska besök, telefon och e-tjänster på 1177.se. Både för personer mitt i yrkeslivet som mig själv som har svårt att få in tid i kalendern för ett vårdbesök, och som därför kanske låter det gå flera veckor innan man tar sig tid att söka vård. Men videobesök är ännu viktigare för äldre personer som nu slipper ge sig ut i vinterhalkan bara för att ha ett uppföljande samtal med sin läkare, eller för personer med svåra smärtor eller kronisk sjukdom som nu kan hålla kontinuerlig kontakt med sin läkare, oavsett vart man som patient befinner sig, berättar Daniel Forslund.

Liberalerna i landstinget arbetar nu intensivt för att göra vården mer tillgänglig för stockholmarna, där målet är att öppna nya vägar till vården som passar olika personer i olika situationer.

Videobesök är ett exempel, ett annat är att kraven nu skärps på alla vårdcentraler att de ska erbjuda möjligheten att boka/omboka besökstider på nätet och erbjuda möjligheten att förnya läkemedelsrecept direkt på 1177.se.

Tidigare rapportering om Daniel Forslund och videobesök

Stockholmsbloggen: Videobesök hos husläkaren blir verklighet 2016Computer Sweden: Snart kan stockholmarna träffa doktorn hemma i soffan, SVT: Här kan du träffa läkare via videolänk, Stockholmdirekt: Läkarbesök hemifrån – 2016 kan du träffa läkaren via video.

Läs mer:

Videobesök på Karolinska

Kroninnovation.